0

Rakyat tidak boleh menerima tindakan Tun bekerjasama dengan DAP, kata Kelab Naib-naib Ketua UMNO Bahagian 1Malaysia.

KUALA LUMPUR: Pengerusi Kelab Naib-naib Ketua UMNO Bahagian 1Malaysia, Datuk Mohd Anuar Mohd Yunus mendakwa rakyat tidak dapat menerima mahupun memahami tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad yang bekerjasama dengan parti pembangkang, terutama DAP.

Beliau berkata, Mahathir ketika memimpin UMNO tidak pernah melepaskan peluang mengkritik pembangkang dalam Perhimpunan Agung UMNO saban tahun.

“Ramai yang tidak boleh terima apa yang berlaku…macam mana negarawan kita Tun Mahathir sanggup bersekongkol dengan DAP. Beliau pun tahu siapa DAP.

“Dulu setiap tahun ucapan beliau dalam perhimpunan agung, DAP-lah yang disebut. Tetapi hari ini bersekongkol pula. Rakyat di bawah tak faham mengapa ini boleh berlaku kepada negarawan kita,” katanya dalam sidang media di PWTC hari ini.

Beliau mengetuai sejumlah 80 ahli Kelab Naib-naib Ketua UMNO Bahagian 1Malaysia menyerahkan memorandum ‘Menyokong Penuh Kepimpinan Perdana Menteri’ kepada Setiausaha Agung UMNO, yang diwakili Ketua Setiausaha UMNO Malaysia Azwan Aziz.

Selain menyatakan sokongan terhadap Najib, memorandum itu juga mengusulkan pembersihan besar-besaran dalaman UMNO daripada pihak yang tidak setia kepada Najib.

Memorandum itu susulan kepada pelancaran deklarasi rakyat yang ditandatangani pembangkang dan Mahathir serta beberapa pemimpin UMNO lain untuk mendesak Najib meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

Dalam pada itu, Naib Ketua UMNO Bahagian Temerloh itu berkata, Mahathir dan pemimpin UMNO lain yang terlibat tidak akan dapat menentukan hala tuju kerjasama tersebut, yang disifatkannya memiliki ‘idealogi songsang’.

‘Ideologi songsang’ yang dimaksudkannya adalah DAP yang menurutnya menentang setiap unsur Melayu-Islam, dan NGO seperti Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) dan Suara Rakyat Malaysia (Suaram) yang didakwanya memperjuangkan LGBT dan pemansuhan undang-undang Syariah.

“Kami yakin kelompok ‘desperado’ yang menongkah arus perjuangan UMNO ini akan tenggelam dalam pukulan badai yang direncanakan kumpulan yang anti-UMNO, anti-BN, anti-Melayu dan anti-Islam,” katanya.

-FMT NEWS-

Post a Comment

 
Top