0

SHAH ALAM: Pemandu kenderaan pelbagai guna (MPV) yang melanggar harimau belang betina dewasa di Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) masih terkejut dengan insiden berkenaan.

Mohd Syahrin Abdul Aziz, 43, mengakui sedih dengan kejadian itu, apatah lagi apabila dia dimaklumkan bahawa harimau belang jenis itu sudah semakin pupus dan hanya tinggal 11 ekor sahaja di Semenanjung Malaysia.

Sinar Harian melaporkan, Mohd Syahrin sebagai berkata, dia tanpa sengaja melanggar seekor harimau belang dewasa ketika melalui LPT2, semalam.

Dalam kejadian yang berlaku pada kira-kira jam 11.45 malam semalam, harimau itu mati selepas dirempuh kenderaan pelbagai guna (MPV) yang dipandu Mohd Syahrin di KM321.2 lebuh raya berkenaan.Mohd Syahrin berkata, kejadian berlaku terlalu pantas, dan dia hanya menyedari harimau itu ketika haiwan itu berada terlalu hampir dengan keretanya.

“Laluan itu memang gelap, memang tiada kenderaan lain selain saya… tiba-tiba dalam jarak lima meter baru saya nampak harimau itu, saya hanya sempat menjerit ‘harimau’ tetapi apakan daya saya tidak sempat berbuat apa-apa untuk mengelak daripada harimau itu dilanggar,” katanya.

Katanya lagi, selepas pelanggaran itu, dia memberhentikan keretanya untuk melihat keadaan harimau itu.“Saya berhenti agak jauh dari tempat kejadian, sebab takut-takut ada harimau lain yang datang… selang lima minit kemudian ada kereta berhenti dekat saya, tanya apa berlaku, lepas itu dia minta dekat saya hendak ambil harimau itu saya cakap tidak boleh.

“Selepas itu, dalam 20 minit kemudian ada Peronda LPT datang lalu ambil harimau itu. Kemudian polis pula datang selepas itu saya maklumkan bahawa harimau itu telah diambil oleh Peronda LPT,” katanya.

Ujarnya, selepas semua selesai dia telah membuat satu laporan di Balai Polis Kemaman pagi tadi.

“Saya bersyukur sebab keluarga saya selamat, tetapi sedih mengenangkan nasib harimau itu. Saya dimaklumkan bahawa harimau itu adalah haiwan perlindungan yang hampir pupus, hanya ada 11 ekor di Semenanjung Malaysia,” katanya.

Source by FMT NEWS

Post a Comment

 
Top